فهرست مطالب

نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 27، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پویان خالقیان، پریسا فرنیا، نادر مصوری، محدثه مظفری، زهرا درخشانی نژاد، روح الله کشاورز، علی اکبر ولایتی، رایناک قادری، سامد برومندفر، کیوان تدین صفحات 81-90
    در جریان انجام این تحقیق که بمدت 18 ماه از 1389 الی 1391 صورت پذیرفت، در مجموع تعداد 8 جدایه انسانی مایکوباکتریوم بوویس که از میان 1320 بیمار مشکوک به سل اخذ شده بودند همراه با 68 جدایه گاوی این مایکوباکتریوم مورد مطالعه قرار گرفتند. ساختار ژن pncAتمام جدایه ها با هدف بررسی وضعیت مقاومت آنها نسبت به پیرازینامید با استفاده از روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این همه جدایه ها به منظور درک بهتر ارتباطات اپیدمیولوژیک میان آنها اسپولیگوتایپینگ گردیدند. آلودگی تنها 6/0 درصد از بیماران تحت مطالعه به مایکوباکتریوم بوویس در مقایسه با گزارشات مشابه از ایران، میزان پایین تری از فراوانی این باکتری را در میان بیماران نشان می دهد. ضمن آنکه تمام جدایه ها نسبت به پیرازینامید مقاوم بودند. با مراجعه به بانک اطلاعات بین المللی اسپولیگوتایپینگ (SPOLDB04) و مقایسه اسپولیگوتایپ های شناسایی شده در این تحقیق، دو تیپ ژنتیکی به نام های ST595 و ST694 در میان جدایه های انسانی و 12 تیپ ژنتیکی در میان جدایه های گاوی شناسایی گردیدند. تیپ ST595 تنها ژنوتایپ مشترک میان جدایه های انسانی و گاوی تحت مطالعه در این تحقیق شناخته شد. یافته های این پژوهش به مسئولین بهداشتی کشور خاطر نشان می نمایند که مایکوباکتریوم بوویس همچنان سلامت شهروندان ایرانی را در معرض تهدید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسپولیگوتایپینگ، مایکوباکتریوم بوویس، مولکولار اپیدمیولوژی، PCR، RFLP
  • سیده الهام رضا توفیقی، کبری کوه نشین، امیر تاج بخش صفحات 91-97
    باکتریوفاژ درمانی از جمله راهکارهای جانبی نسبت به آنتی بیوتیک درمانی برای باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک هاست. ثابت شده که فاژ درمانی دارای یک سری مزایا است از جمله این که روشی بسیار اختصاصی، موثر و توانمند نسبت به آنتی بیوتیک هاست. هدف از این مطالعه جداسازی فاژهای اختصاصی باکتری اشریشیا کلی O157:H7 بود. برای جداسازی فاژ از نمونه های خاک، خاک کشاورزی غنی شده با کود حیوانی و فاضلاب استفاده شد.از روش ارزیابی نقطه ایی و تکنیک کشت دو لایه آگار نرم برای جداسازی فاژ و برای مشاهده ساختمان فاژ از میکروسکوپ الکترونی استفاده شد. اختصاصیت فاژ جدا شده نیز بررسی شد. فاژ باکتری اشریشیا کلی O157 از خاک کشاورزی غنی شده با کود حیوانی جدا شد. این فاژ پلاک های شفافی به قطر mm 2/0-3/0 روی باکتری ایی کلی O157 ایجاد می کرد ولی روی دیگر باکترها تاثیری نداشت. تعداد فاژ PFU/ml 104×3 بدست آمد. ویرون های فاژ با میکروسکوپ الکترونی مشاهده و تائید شدند. از فاژ حاد جدا شده در این مطالعه می توان برای کنترل بیولوژیکی باکتری ایی کلی O157 در حیوانات و یا مواد غذایی تازه استفاده کرد، بدون این که روی دیگر باکتری های فلور و یا کیفیت غذا تاثیری داشته باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلای O157:H7، باکتریوفاژ، خاک کشاورزی
  • خداداد پیرعلی خیرآبادی، امیر دهقانی سامانی، صفورا نجفی دهکردی، محمد صادقی مهر صفحات 99-109
    آرگاس پرسیکوس به عنوان یکی از دغدغه های دامپزشکی در طیور اهلی و وحشی مطرح است که سبب بروز ضعف، کم خونی، کاهش در تولید، کاهش در رشد و حتی مرگ و میر در پرندگان می شود. این کنه ناقل بسیاری از بیماری های مهم نیز می باشد. در این مطالعه تعداد 150 کنه ی بالغ آرگاس پرسیکوس در 15 گروه ده تایی شامل گروه های درمان و کنترل به صورت 3 بار تکرار قرار گرفتند. کنه ها به صورت انفرادی و استریل 5-3 ثانیه در سوسپانسیون قارچی حاوی 107 ×4/2 کنیدیوم در هر میلی لیتر غوطه ور شدند و در گروه کنترل نیز در آب مقطر استریل همراه با توئین 80 بدون اسپور غوطه ور شده و به مدت 20 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد قارچ های مورد آزمایش حدت متفاوتی داشتند. روز بیستم در کنه های آرگاس مرگ و میر و رشد میسلیوم های قارچی روی کنه های تحت درمان در جدایه ی DEMI 002 6/96 درصد و در سه جدایه ی IRAN 437 C، IRAN 715 C و DEMI 002 100درصد گزارش شد. به علاوه بین گروه های درمان و کنترل اختلاف معنی دار بود. مطابق نتایج، جدایه IRAN 437 C حادترین و DEMI 002 ضعیف ترین جدایه های قارچی مورد آزمایش در این مطالعه بودند. نتایج این تحقیق اثر کشندگی سویه های قارچی انتوموپاتوژن را به عنوان یک ترکیب بیوکنترل جایگزین علیه آرگاس پرسیکوس به عنوان یک کنه مهم در طیور نشان داد. تحقیقات بیشتری برای اثبات این نتایج در این زمینه نیاز است.
    کلیدواژگان: آرگاس پرسیکوس، کنترل بیولوژیک، متاریزیوم آنیزوپلیه
  • سامان مهدوی، افشین ذاکری، بهروز رضانژاد دیزجنی صفحات 111-116
    اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال عامل بیماری اورنیتوباکتریوز بوده و به عنوان یک عامل بیماریزای باکتریایی نوظهور در گله های ماکیان و بوقلمون شناخته شده است. بیماری مذکور سالانه سبب ایجاد ضایعات اقتصادی در صنعت مرغداری کشور می گردد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی شیوع سرمی عفونت ناشی از اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال در گله های طیور تخمگذار شهرستان تبریز می باشد. در بررسی حاضر مجموعا 135 قطعه طیور تخمگذار از 10 مرغداری مختلف از اطراف شهرستان تبریز بطور تصادفی انتخاب گردید و پس از انجام خونگیری، نمونه ها بلافاصله به آزمایشگاه ارسال شدند و پس از جداسازی سرم، آزمایش الایزا بر روی نمونه ها انجام گرفت. از مجموع 135 نمونه سرمی، 87 مورد مثبت (4/64 درصد) و 48 مورد منفی (6/35 درصد) گزارش گردید. نتایج نشان داد که میزان شیوع سرمی گزارش شده این بیماری، مشابه موارد گزارش شده قبلی در سایر استان های کشور می باشد.
    کلیدواژگان: اورنیتوباکتریوز، شیوع سرمی، آزمایش الایزا، طیور تخمگذار، تبریز
  • ملاحت احمدی، علیرضا طالبی، صدف منصوری، بنت الهدی رحمان صفحات 117-128
    مصرف بی رویه آنتی بیوتیک های مختلف در صنعت طیور منجر به حذف سالمونلاهای حساس و ابقای انواع مقاوم این باکتری (حاوی پلاسمید R) در دستگاه گوارش طیور می شود. با مصرف گوشت و تخم طیور احتمال انتقال عوامل مقاومت به باکتری های مقیم روده انسان وجود دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین الگوی مقاومت نسبت به داروهای ضدمیکروبی و پروفایل پلاسمیدی در سالمونلا-های جداشده از طیور صنعتی در استان آذربایجان غربی می باشد. در تحقیق حاضر 25 جدایه ی سالمونلا از محتویات روده ی لاشه های طیور مشکوک به سالمونلوز از سطح مرغداری های استان آذربایجان غربی جداسازی گردید. همه ی جدایه های سالمونلا با تکثیر ژن invA مورد تائید قرار گرفتند. جدایه های سالمونلا از نظر حساسیت به 10 آنتی بیوتیک رایج در صنعت طیور به روش انتشار دیسک مورد بررسی قرار گرفتند. پلاسمید جدایه ها با روش لیز قلیایی استخراج شد و ارتباط بین الگوی مقاومت نسبت به داروهای ضدمیکروبی و الگوی پلاسمیدی بررسی گردید. بیشترین و کمترین مقاومت در میان 25 جدایه به ترتیب مربوط به آنتی بیوتیک های تیامولین (21 مورد) و نالیدیکسیک اسید (3 مورد) بود. همچنین 19 جدایه دارای یک پلاسمید با اندازه تقریبی 22-20 کیلوباز بودند. درحالیکه 4 جدایه علاوه بر پلاسمید ذکر شده، پلاسمیدهای دیگری در اندازه های5/3 کیلو باز و 2 کیلو باز داشتند. 2 جدایه از مجموع جدایه ها نیز فاقد پلاسمید بودند. جدایه های حاوی دو قطعه پلاسمیدی در مقایسه با جدایه هایی که تنها یک پلاسمید داشتند در برابر تعداد بیشتری از آنتی بیوتیک ها مقاوم بودند. جدایه های فاقد پلاسمید نیز نسبت به جدایه های حاوی پلاسمید حساسیت بالایی را در برابر آنتی بیوتیک ها نشان دادند. بیشتر سالمونلاهای حاوی پلاسمید جدا شده از طیور دارای مقاومت دارویی چندگانه بودند. می توان نتیجه گیری نمود که پلاسمیدهای مقاومت در سالمونلاهای جداشده از طیور وجود داشته و بعلت مصرف بالای فراورده های غذایی با منشا طیور، احتمال انتقال مقاومت دارویی به انسان مورد انتظار است.
    کلیدواژگان: سالمونلا، الگوی پلاسمیدی، مقاومت آنتی بیوتیکی، طیور
  • سالومه شیرعلی، حمیدرضا حدادزاده، مهدی محبعلی، بهرام کاظمی صفحات 129-138
    لیشمانیوز احشایی سگ ها یک بیماری تک یاخته ای زئونوز است که به طور بالقوه در انسان ها و سگ ها کشنده است. در ایران این بیماری شایع است و توسط لیشمانیا اینفانتوم سویه استاندارد ایران leishmania infantum Lon49 ایجاد می شود. چندین پروتئین جهت واکسیناسیون مورد استفاده قرار گرفته است، یکی از این پروتئین ها، پروتئین LACK (Leishmania homologue for receptors for activated C kinase) با وزن مولکولی36 کیلو دالتون است. با توجه به گسترش وسیع لیشمانیوز احشایی سگ ها در ایران در مطالعه حاضر کلونینگ مولکولی آنتی ژن محافظتی LACK لیشمانیا اینفانتوم سویه ایران جهت تولید پروتئین نوترکیب موثر مد نظر قرار گرفت. بدین منظور DNA ژنومیک لیشمانیا اینفانتوم سویه ایران استخراج و سپس به عنوان الگو جهت PCR استفاده شد. سپس محصول PCR قطعه یLACK درون حامل pTZ57R/T کلون شد. پلاسمید نوترکیب استخراج و به وسیله آزمون های تعیین توالی، هضم با آنزیم های محدود کننده و PCR آزمایش شد. نتایج نشان داد که ژن LACK به درستی در حامل pTZ57R/T کلون شده است و همان طور که انتظار داشتیم قطعه، 939 جفت بازی است. این مطالعه اولین گام جهت طراحی DNA واکسن بر پایه قطعه ی LACK لیشمانیا اینفانتوم سویه ایران به منظور بیان پروتئین نوترکیب جهت مطالعات بعدی است.
    کلیدواژگان: لیشمانیا اینفانتوم، LACK، کلونینگ، واکسن
  • بهاره چشتی، ابوالقاسم نقیبی، غلامرضا رزمی صفحات 139-145
    بابزیوز و تیلریوز از بیماری های مهم منتقله توسط کنه می باشند که به علت کم خونی، لاغری، مرگ و میر و کاهش فراورده های دامی سبب خسارت اقتصادی زیادی در صنعت دامپروری کشور می شود. در این مطالعه با هدف بررسی میکروسکپی و ملکولی آلودگی به تیلریا و بابزیا در گاوهای سه منطقه آب و هوایی گرم و خشک، کوهستانی و خزری انجام گرفت. در این مطالعه تعداد 270 نمونه خون حاوی ماده ضدانعقاد در فصول بهار و تابستان از گاوهای شهرستان یزد (منطقه کویری)، تربت جام (منطقه نیمه کوهستانی) و تنکابن و رامسر (منطقه خزری) جمع آوری گردید. نمونه های جمع آوری شده به آزمایشگاه منتقل گردید. ابتدا از نمونه های خون گسترش تهیه و سپس با گیمسا رنگ آمیزی شدند. همچنین DNA خون، با استفاده از کیت تجاری استخراج و سپس آزمایش PCR طی دو مرحله جهت تشخیص آلودگی به تیلریا و بابزیا در گاوهای موردبررسی انجام شد. در بررسی میکروسکوپی گسترش های خونی آلودگی به گونه های تیلریا در 4 نمونه خون ازگاوهای شهرستان یزد مشاهده گردید. همچنین با استفاده از روش PCR آلودگی به تیلریا آنولاتا در 12 نمونه خون از گاوهای شهرستان یزد، یک نمونه خون از گاوهای شهرستان تربت جام و 3 نمونه خون از گاوهای شهرستان های رامسر و تنکابن آلودگی را تایید نمود. در این مطالعه هیچ گونه آلودگی به بابزیا مشاهده نگردید. نتایج حاصله مبین اهمیت بیشتر آلودگی به تیلریا آنولاتا در گاوهای مناطق مختلف ایران می باشد.
    کلیدواژگان: تیلریا، بابزیا، گاو، PCR
  • لیلا فزونی، منصور بیات، شهلا رودبار محمدی، محمدحسن شاه حسینی صفحات 147-155
    کاندیدیازیس نوعی بیماری قارچی است که شایع ترین و مهم ترین عامل ایجادآن در دام و انسان، مخمر کاندیدا آلبیکنس می باشد. با توجه به افزایش مقاومت قارچ ها نسبت به داروهای ضدقارچی و وجود محدودیت های درمانی بیماری های قارچی نظیر گرانی و عوارض جانبی حاصل از آنها، بررسی ترکیبات جایگزین از جمله گیاهان داروئی ضرورت دارد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر دو اسانس گیاهی اکا لیپتوس و لاواندا (اسطوخودوس) بر رشد سویه های بالینی کاندیدا آلبیکنس جدا شده از دام های مبتلا به عفونت های مخاطی و جلدی و مقایسه آنها با کاندیدا آلبیکنس های مقاوم و حساس به ایتراکونازول می باشد. این مطالعه بر روی 20 سویه کاندیدا آلبیکنس به دست آمده از دام های (گاو و سگ) مبتلا به کاندیدیازیس جلدی و مخاطی صورت گرفت. جهت تعیین حساسیت نمونه ها به اسانس های اکالیپتوس و لاواندا از روش میکرودایلوشن براث استفاده شد. در این روش ابتدا اسانس ها دردی متیل سولفوکساید حل شدند و به نسبت 1:100 با محیط کشت RPMI رقیق شدند و رقت های سریالی از آنها در میکروپلیت تهیه شد پس از تلقیح نمونه های مخمری و طی زمان انکوباسیون و مقایسه آن ها با چاهک کنترل MICs تعیین شد. در این مطالعه MIC اکالیپتوس بر ضدکاندیدا آلبیکنس در دامنه μl/ml1024- 4 تعیین شد که بیشترین تغییرات در غلظت های 64 و 32 از نظر میزان رشد دیده شد همچنین MIC لاواندا در دامنه μl/ml 256-1 تعیین شد به طوری که بیشترین تغییرات رشد در غلظت های 16 و 8 دیده شد. نتایج نشان داد که اسانس های اکالیپتوس و لاواندا اثر ضد قارچی بسیار خوبی بر علیه کاندیدا آلبیکنس دارند. در این بررسی هر دو اسانس لاواندا و اکالیپتوس اثر ضد کاندیدائی خوبی نشان دادند و تفاوت معنی داری بین سویه های حساس و مقاوم به ایتراکونازول در میزان MIC آنها دیده نشد.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، اکالیپتوس، لاواندا، اسانس، دام، MIC
|
  • Khaleqhian P., Farnia P., Mosavari N., Mozafari M., Derakhshani Nejad Z., Keshavarz R., Velayati A., Ghaderi R., Boroumanfar S., Tadayon K Pages 81-90
    Within the course of this 18-month long work spanning 2010 and 2011, a total of eight human Mycobacterium bovis isolates collected from 1,320 tuberculosis-suspected patients, along with 68 bovine isolates were subjected to PCR-RFLP of pncA gene to assess their resistance to Pyrazynamide. All the isolates were subsequently spoligotyped to better understand their potential epidemiological links. As results showed, only 0.6% of the patients were infected with M. bovis, i.e. a considerably smaller rate compared to previous reports from Iran. Besides, all the isolates proved to be resistant to pyrazynamide. Consulting the SPOLDB4 spoligotyping databank, two patterns, namely ST595 and ST694, were detected among human isolates. Moreover, 12 patterns were found among the bovine isolates. ST595 was the single spoligotype shared between human and bovine hosts. For health officials, these observations indicate that in the Iranian environment M. bovis continues to produce a health risk to human.
    Keywords: Spoligotyping, Mycobacterium bovis, Molecular Epidemiology, PCR, RFLP
  • Rezatofighi E., Kouhneshin K., Tajbakhsh A Pages 91-97
    Bacteriophage treatment offers a possible alternative to conventional antibiotic therapy against multidrug-resistant bacteria. Phage therapy has already been proven to be advantageous since it is more specific, accurate and potent than antibiotics. The aim of this study was the isolation of E. coli O157:H7 specific phages. To isolate the phage from the samples of soil, agricultural soil enrichment with animal manure, and waste were investigated. Spot assay and soft agar overlay technique were used for the isolation of phage. Electron Microscope was used for observation of phage structure. Specificity of the phage isolated was investigated. E. coli O157 phage was isolated from agricultural soil enrichment with animal manure. This phage produced clear plaques (0.2 to 0.3 mm diameter) on E. coli O157 but not on the other tested bacteria. The number of phage was calculated 3×104 PFU/ml. Phage virions were observed and confirmed by TEM. The virulent phage isolated in this study may be used for biocontrol of E. coli O157 in animals and fresh foods without compromising the viability of other normal flora or food quality.
    Keywords: Bacteriophage, Escherichia coli, O157:H7, Agricultural Soil
  • Pirali Kheirabadi Kh, Dehghani Samani A., Najafi Dehkordi S., Sadeghimehr M Pages 99-109
    Argas persicus is of considerable veterinary importance as a parasite of poultry and wild birds causing weakness، anemia، reduction in egg production and growth، as well as death of poultry. Such a tick is the vector of many important diseases. In this study 150 adult ticks in 15 groups including control and experimental groups were studied، three replicates were made for the control and experimental groups. The virulence of each fungal strain was tested by immersing engorged A. persicus in conidial suspensions (2. 4×107 conidia/ml) for 3–5 seconds and in negative control group in sterilized distilled water contains Tween 80%، then ticks were studied for 20 days and the results were finally reported. Experimental fungal strains had different virulence. In day 20 mortality rate of DEMI 002 was 96. 6% and mortality rate of other three strains were 100%. There were significant differences between different groups. Metarhizium anisopliae IRAN 437 C was found to be the most virulent to adult stage of A. persicus and M. anisopliae DEMI 002 had least effect on adult form of soft ticks (A. persicus). The results obtained from this study showed the promising effect of entomopathogenic fungi as an alternative biocontrol agent against A. persicus as an important fowl tick. More studies need to confirm these results in field condition.
    Keywords: Argas persicus, Biological control, Metarhizium anisopliae
  • Shirali S., Haddadzadeh H.R., Mohebali M., Kazemi B Pages 129-138
    Canine visceral leishmaniasis is a zoonosis protozoan disease that is potentially fatal to humans and dogs. In Iran، this disease is common and it is caused by Leishmania infantum Iranian standard strain (MCAN/IR/07/Moheb-gh). Several proteins are used for vaccination، one of them is LACK (Leishmania homologue for receptors for activated C kinase)، a 36 KD protein. Because of the wide spread of canine visceral leishmaniasis in Iran، in this study molecular cloning of the LACK protective antigen of Leishmania infantum Iran strain was considered to produce an effective recombinant protein. Therefore، Genomic DNA of Leishmania infantum was extracted and used as a template for PCR test، Then، PCR product of the LACK was cloned into pTZ57R/T vector. Recombinant plasmid was extracted and analyzed by sequencing، restriction enzyme digestion and PCR test. The results showed that LACK gene was correctly cloned into pTZ57R/T vector and as expected it was 939bp. This study was the first step for designing a DNA vaccine based on LACK Leishmania infantum Iran stain for expression recombinant protein for subsequent studies.
    Keywords: Leishmania infantum, LACK, Cloning, Vaccine
  • Cheshti B., Naghibi A., Razmi G.R Pages 139-145
    Theileriosis and Babesiosis are the important tick-borne diseases. They are characterized by fever، anemia، and death and fall in animal production and caused a lot of economic loss in livestock industry. The aim of this study was microscopical and molecular examination of Theileria spp and Babesia spp infection in apparently healthy cattle in the desert (Yazd)، semi- mountainous (Torbat Jam) and Caspian climates (Tonkabon) of Iran. In this study، 270 blood smears and blood samples with anticoagulant material were collected from healthy dairy cattle during spring and summer seasons in Yazd، Torbate Jam and Tonekabon areas. The collected samples were transferred to the laboratory، and then the blood smears were prepared and stained with Giemsa method. DNA of blood samples were extracted using a commercial kit then examined to detect Theileria and Babesia infection in healthy cattle in two stages. Theileria spp was observed in four blood smears from cattle in Yazd area، the results of PCR showed that 12 blood samples of cattle in Yazd، 1 blood sample in Torbat Jam and 3 blood samples in Tonkabon area were infected with T. annulata. Any Babesia spp infection was not detected in blood samples by microscopical and molecular examination. The obtained results indicated that the Theileria annulata infection is more important in dairy cattle in different areas of Iran.
    Keywords: Theileria, Babesia, cattle, Iran
  • Fozouni L., Bayat M., Roodbar Mohammadi Sh, Shah Hosseini M.H Pages 147-155
    Candidiasis is a kind of fungal disease that the most common causative agent in both human beings and livestock is Candida albicans. With respect to the increasing resistance of fungi to anti-fungal medicine and also medical restrictions in treating fungal diseases such as high expenses and the side-effects of these medicines، it is vital to study combinations like medical herbs which can replace them. The aim of the present study was to investigate the effects of two herbal essences of eucalyptus and lavanda on the growth of clinical strains of Candida albicans taken from livestock with mucosal and cutaneous infections، and to compare them with Candida albicans resistant and sensitive to Itraconazole. The study was conducted over 20 Candida albicans taken from livestock (cow and dog) infected cutaneous and mucosal candidiasis. The degree of samples’ sensitivity to Eucalyptus and Lavanda were determined through applying broth microdilution method. In this method، essences were first dissolved in DMSO and were then diluted on the ratio of 1 to 100 with the RPMI culture medium. Serial dilutions were then prepared from them in microplates، and their MICs were finally determined after the inoculation of yeast samples and within the incubation period and by comparing them with the control wells. In the present study، the MIC of eucalyptus against Candida albicans was determined at 4-1024μl/ml، in which the most growth fluctuations it had were seen in the densities of 64 and 32 μl/ml. Also، the MIC of Lavanda was determined at 1-256 μl/ml، and the most fluctuations it had in its growth were in the densities of 16 and 8 μl/ml. The results of the study proved that eucalyptus and Lavanda essences have a very good anti-fungal effect on Candida albicans. In this study، the essences of both Lavanla and eucalyptus showed good anti-candidiasis effects، and no significant difference was observed in the MICs of strains sensitive and resistant to Itraconazole.
    Keywords: Candida albicans, Eucalyptus, Lavanda, Essence, Livestock, MIC